Graut

Grøt er noe alle spiser som barn, og som jeg spiste mye av som liten. Men det er ikke alle som slutter med det, og blant dem er jeg. Havregrøt er noe jeg setter veldig stor pris på, men som blant mange utenfor sportens verden kanskje ser på som noe voldsomme sunnhetsgreier. Men sunt er jo in, og med det også grøten, leser jeg på dinside.no Med det finnes jo ikke bare havregrøt, og i den siste tiden har jeg latt meg inspirere av forskjellige matblogger til å prøve nye typer korn. Så da skriver jeg min egen matblogg om det.

grøtkjele

Koke grøt

Havregrøt, klassikeren som aldri går av moten, og den det er er enklest å lage grøt av. Det trenger jo bare å koke opp, putre noen minutter, og så er grøten ferdig. Enkelt til frokost. Den kan lages på både melk og vann, gjerne halvparten av hver. Havregryn er billig (ca15kr/kg) og lett tilgjengelig, og det finnes forskjellige typer. Jeg liker å blande lettkokte og hele gryn for fyldig konsistens.

Risgrøt er jo julegrøten, en herlig og mild grøt som alle liker. Finnes overalt og er ganske billig (20-30kr/kg). Bør helst lages på melk og har ganske lang koketid (avhengig av ristypen), men er verdt å vente på.

Byggrynsgrøt er også en næringsrik og billig norsk klassiker. 1/2kg hele korn koster rundt 10kr, og det blir det mye grøt av. De hele kornene trenger litt tid, og bør helst ligge i bløt natta over før de kokes. 20 minutters koketid er litt seigt om morgenen hvis en har dårlig tid, men de blir fin grøt med noe tyggemotstand og en særpreget søtlig smak. God, men ikke min favoritt.

Semulegrøt har lenge vært en favoritt, og noe jeg maste om til kveldsmat da jeg var liten. Grunnen til at jeg ikke fikk det hver kveld var at det bør kokes på melk, og har ca 20 minutters koketid. Rører en ikke godt nok er det stor fare for at den koker over. Men semulegryn er billig og fås overalt, og den er god, så dette har en tid til iblant, men kanskje ikke til frokost.

Hirsegrøt er blant mine nye favoritter. Hirse er litt vanskeligere å få tak i, og kan være veldig dyr i helsekostbutikker eller velutstyrte dagligvarebutiker. Min anbefaling er innvandrerbutikken, der finner du masse forskjellige korn og risslag til en lav pris. På Aria Dagligvare i Tollbugata i Drammen har de 900g hirse for 29kr. Den bør skylles i kaldt og varmt vann, og så koke i ca 20minutter før den blir ordentlig grøtaktig. Konsistensen er noe imellom risgrøt og semulegrøt, og har en mild og søtlig god smak. Grøten blir best med melk, evtentuelt blanda med vann. Anbefales. For de som er opptatt av sånt så er hirse er glutenfritt.

Bokhvete er også et glutenfritt alternativ som det blir fin grøt av. Fåes både som hele korn, som krever 20-30min koketid, eller som flak, som har 5-10 minutters koketid. Bokhveten har en noe bitter smak som stort sett fjernes ved å skylle i kaldt og varmt vann, men det har ikke blitt min favorittgrøt. Men sunn er den da. Tror jeg.

Sukker

I tillegg til selve grynene er det mange måter å piffe opp grøten på. En kan variere med sukkertilsetninga, for jeg syns grøten bør være litt søt. Hvitt sukker, brunt sukker, kokossukker har alle forskjellig smak. Honning er en vinner, men min favoritt for tida er Mutterns hjemmelagde eplesyltetøy (laget på epler fra treet i hagen, det må være økologisk og kortreist vel?). Annet syltetøy funker også, eller bær. Banan syns jeg er godt og pleier å putte det oppi grøten mens det koker. En kan også tilsette litt fett og proteiner, f.eks nøtter eller frø. Det gjør noe med konsistensen også, solsikke- eller gresskarkjerner gir en deilig tyggemotstand.

Kos deg med grøten!

grøtskål

Ris og hirsegrøt med smør og Mutterns eplesyltetøy. Mmmm.

Flere grøtoppskrifter finner du på tine.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *