Wattsluk

Å sykle er gøy, stort sett synes nå jeg. Men av og til er det gøyere enn andre, det må jeg innrømme, av og til er det faktisk ganske stritt. Som ambisiøs syklist må jeg trene på dårlige dager og, om det er kaldt eller vått eller begge deler, om formen er bra eller dårlig. Når formen er bra så flyr tida avgårde, og ingenting er noe problem, mens på dårlige dager blir små problemer store. Her er noen av tingene som tapper meg for krefter, og hva jeg gjør for å redusere problemene.

Gruppesykling

Det er herlig å sykle i gruppe, men det er ikke alltid gruppa er der du er.

Motvind

Motvind gjør noe med sykkelopplevelsen. Det har nok en del med farta å gjøre, det er jo vesentlig morsommere å sykle fort enn sakte. I motvinden blir en ofte stampende på litt for tunge gir, og på en dårlig dag kan det tære på.

Løsning: Gir ned og ikke se på speedometeret. Sykle på følelsen. Evt kan en wattmåler eller en frekvensmåler hjelpe deg til å roe ned innsatsen og få opp frekvensen.

Lyder fra sykkelen

Lyder fra sykkelen kan bli skikkelig plagsomme på en regnværsdag. Et tørt kjede er nok det aller verste, du hører at sykkelen lider og at kreftene suges ut av beina. Men også andre lyder som en ikke vet hvor kommer fra, f.eks kneppelyder fra kranken eller styrelageret kan tære på for både deg selv og dine turkamerater.

Løsning: Som ovenfor, vask sykkelen og smør slitedeler.

Dårlig justerte gir

Gir er fine å ha, så en slipper å stampe rundt på tunge gir eller spinne avgårde uten belastning på pedalene. Men de bør helst virke, og aller helst NÅ og ikke om 2 eller 10 sekunder. På tunge bein er de 2 sekundene et skikkelig wattsluk.

Løsning: Juster girene. Sørg for å bytte girvaiere og strømper regelmessig. Og vask sykkelen, det er utrolig hva en ordentlig vask kan gjøre for sykkelopplevelsen.

Lav puls

I tunge treningsperioder blir beina tunge, og pulsen synker. En kan jo tro at en er i bra form, og på sikt kan en jo håpe på det. Men hvis forholdet mellom faktisk intensitet (watt), opplevd intensitet (følelse) og puls ikke stemmer, så bør noe gjøres. Hvis jeg f.eks opplever det tungt å trå 200w, mens pulsen bare er på 105, ja da betyr det at jeg er sliten.

Løsning: Ta deg en fridag. En del turer må jo gjøres på tunge bein, men ikke la det gå sånn i lange perioder ihvertfall. Gir ned, stol på følelsen og ikke pulsmåleren. Unngå å se på pulsen. Wattmåleren kan hjelpe deg, men unngå gjerne å se på den også.

På generelt grunnlag: Ta vare på utstyret, og unngå informasjon som ikke gir deg noe her og nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *