Er du proff?

Når jeg prater med «vanlige mennesker» og sier at jeg er syklist, blir ofte folk litt skeptiske og lurer på hva jeg «egentlig driver med», eller lurer på om jeg «kan leve av det?» For strengt tatt er hovedgeskjeften min det andre kaller hobby. Ellers lurer folk på om jeg er god, eller om jeg er proff. Og proff, det pleier ofte å fungere, så da kaller jeg meg sykkelproff. Men er jeg egentlig proff?

Wikipedia sier at en profesjonell idrettsutøver er en utøver som mottar lønn eller reklameinntekter for å drive idretten sin. Dette i kontrast til en amatør, som utøver idretten uten noen form for godtgjørelse.

Jeg mottar både utstyr og reklameinntekter for å drive med sykling, og kan da sees på som en profesjonell idrettsutøver. Alle sponsorene til mitt lag Joker Merida gjør det mulig for meg å sykle på det beste utstyret, ha et enormt støtteapparat rundt meg, og reise på treningssamlinger for å forberede meg bortimot optimalt mot alle rittene jeg kjører.

Men når mitt lag kjører store ritt som f.eks Glava Tour som går av stabelen 15-19 mai, så vil likevel mitt lag bli satt i kategorien amatører. Sykkelsporten er en lagbasert profesjonell idrett hvor lagene er fordelt i forskjellige kategorier. Øverst er de 19 World Tour lagene, som Team Sky og BMC, deretter følger 20 Pro-Kontinental lag, og nederst er kontinentallagene, hvor Joker Merida befinner seg. En kan si at vi er proff på laveste nivå. Under oss er de VI kaller amatørene, klubblagene. De beste franske klubblagene har budsjett på høyde og kanskje over mange av de norske kontinentallagene, så overgangen er glidende.

Den åpenbare forskjellen på nivåene er penger. De virkelige proffene, World Tour og Pro-kontinental får lønn fra laget, og det er en minstelønn bestemt av UCI. På kontinentallagene er det ingen krav om lønn, det er opp til laget å godtgjøre utøverne. Vi i Joker Merida kommer godt ut, men de fleste av oss er avhengige av småjobber og personlige sponsorer for å få det til å gå virkelig rundt. Vi tjener ikke store penger, men vi har muligheten til å leve av å drive med noe av det vi elsker mest: Å sykle!

Så er jeg proff? Det kommer an på hvem jeg sammenligner meg med. Jeg er ikke så veldig god sammenlignet med Fabian Cancellara, og ikke ordentlig proff heller.  Sammenlignet med mannen i gata er jeg proff og en maskin.

Vil du ha et enklere svar så må det bli semiproff.

sykkellag

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *