Toppidrett og utdanning

På torsdag leste jeg i VG at Petter Northugs mentale trener, Erik Bertrand Larssen, mente det var «Vås å kombinere toppidrett og utdanning».

Og det er det selvfølgelig lov å både mene og si, men jeg synes ikke det blir noe smartere av den grunn. For meg virker det som om rådene han gir baserer seg på virkeligheten til èn eller noen få utøvere. Petter Northus virkelighet er ganske forskjellig fra de aller fleste, og det blir feil å basere rådene en gir andre utfra denne virkeligheten. Det virker som om han mener at hvis du bare vil hardt nok og satser hardt nok, så klarer du å bli best, og da ordner det seg økonomisk. Vel, min påstand er at sånn er det ikke.

Jeg tror det er veldig viktig at idrettsutøvere har noe annet å tenke på enn bare idretten sin. Det kan være positivt for idrettskarrieren fordi det kan ta bort litt press fra skuldrene å ikke bare satse alt på ett kort. Det å utvikle mentale/intellektuelle egenskaper er viktig for utøveren som person, men jeg tror også det er positivt for idrettskarrieren. Selv om en kan tenke seg at mangel på tenkning kan være en fordel i diverse konkurransesituasjoner («han er så dum at han ikke merker at han er sliten»), tror jeg smarte og balanserte utøvere presterer bedre over tid.

Utdanning er selvfølgelig ikke eneste veien å gå, men jeg tror det er lurt å bruke tida si på litt mer enn trening, playstation og soving. Det finnes muligheter for de fleste. Petter Northug har en ekstremt presset hverdag, og jeg skjønner at det er vanskelig å få til alt. Men det er ikke sånn for de fleste av oss, og det finnes muligheter for alle. Jeg tror det er verdt å legge ned litt innsats for å utvikle andre ferdigheter enn de vi ser nytten av akkurat nå. Hva med å lære seg et språk?

Mitt håp er at trenere og ledere motiverer utøverne til å ta utdanning eller tenke på andre ting, og at utdanningsinstitusjonene ønsker idrettsutøver som vil bruke litt lenger tid på utdanningen sin velkommen. Det kreves litt innsats og smidighet fra begge parter, men jeg tror det er verdt det.

Og heldigvis er de fleste enige i denne oppfølgingssaken på VG «Tett opp mot det dummeste jeg har lest i mitt liv».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *