Sykkelinnstilling

Biomekanisk sett er sykkel en forholdsvis enkel idrett, ihvertfall sammenlignet med skøyter som jeg kommer fra. Men det er litt vanskeligere enn å finne fram en sykkel og trå. Hvordan du stiller inn sykkelen har en del å si, som setehøyde, styrehøyde, type styre, krankarmlengde osv, og er noe jeg har hatt fokus på siden jeg er forholdsvis ny i idretten. Denne vinteren har jeg fått hjelp av Espen Aareskjold i Spinn til å stille inn syklene mine. Espen er Retül sertifisert sykkelinnstiller, en type sykkelinnstilling som er rimelig avansert. Ved hjelp av lasermålinger får en nøyaktige mål på sykkelen, og en får analysert bevegelsene sine i 3D ved hjelp av sensorer strategisk plassert på kroppen.

Hos meg viste det blant annet at høyre kne «falt ut» på toppen av tråkket, noe jeg forsåvidt visste på forhånd. Dette har vi forsøkt å endre ved å endre litt i tråkkteknikken (spissere ankler), ved å skaffe innleggssåler som støtter opp den høye fotbuen min (fra NIMI Ullevål), og ved å korte ned krankarmene (fra 175 til 172,5mm). Torsdag var mitt andre besøk denne vinteren, og både Espen og jeg var fornøyd med å se at både målingene, det visuelle og følelsen blir bedre. Jeg sitter roligere på setet og knærne vandrer mindre. Forhåpentligvis vil jeg klare å generere mer kraft på denne måten.

På torsdag i Sandnes prøvde vi ut flere små endringer, og så hva disse endringene gjorde med bevegelsene mine. Vi prøvde enda kortere krankarmer (170mm), lavere styre, smalere styre, lavere sete og ulike ryggposisjoner. Vi er ikke i mål, men jeg er sikker på at det har blitt bedre.

Hjelp fra en profesjonell sykkelinnstiller er ikke alfa omega for å sykle bra, mange klarer seg fint med å prøve ut ting selv. Og det er jo ikke gratis heller. Men for meg som er opptatt av detaljer og som er så heldig å ha muligheten, gir det meg en veldig trygghet å få råd fra en med faglig tyngde når jeg skal endre på ting. En kan lese mye på nettet om krankarmlengder, setback og aerodynamiske stillinger, men det er veldig vanskelig å sette dette sammen til en «optimal» posisjon uten hjelp. For hver lille endring en gjør påvirker hele bevegelsen, og det er veldig lett å gå seg bort. Noe jeg følte jeg gjorde i fjor.

Og så er det veldig spennende å jobbe med en som Espen som virkelig brenner for det han jobber med!

Slik ser jeg ut nå, med både krum og rett rygg:


Legger også ved noen bilder fra dagen.

En tanke om “Sykkelinnstilling

  1. Tilbaketråkk: Takk | Reidar Borgersen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *