Fränk Schleck sin drikkeflaske

Flere medier, blant dem Dagbladet og NRK, slår nå opp at Fränk Schleck etterforskes for juks etter at han på tempoen i Criterium International brukte en Camelbak drikkeflaske på magen. Denne flaska skal angivelig spare 2 sekunder per kilometer. Vel. Enten så er det et meget bra PR stunt for Camelbak (de er vel ikke sponsorer for Lepoard Trek?), eller så tror de faktisk at denne flaska faktisk kan spare tid. Og kanskje kan den det. Men forklaringene fra Leopard Trek er litt sprikende.

Hos NRK mener medieansvarlig hos Leopard Trek, Tim Vanderjeugd, at det må være lov å drikke også på korte tempoer. Det må det jo være, og det kan helt sikkert være en fordel å kunne sitte i aero posisjon mens en drikker, slik mange triatleter gjør (enten med camelbak eller flaskesystemer på styret). Men jeg så ikke sugerøret hans, og da er det vanskelig å få i seg drikke. Mulig jeg ikke så godt nok etter.

Uansett, slik NRK framstiller det, så er beltet lov hvis det er for å drikke, men ulovlig hvis det er ment for å minske luftmotstanden. Det virker for meg helt på jordet at reglene skal ta hensyn til utstyrets hensikt.

På tempo er er luftmotstanden rytterens aller største motstander. Og siden det er den som kjører fortest mellom A og B som vinner, så er det naturlig å forsøke å redusere luftmotstanden, for da sykler en fortere. Det er derfor vi bruker temposykkel, platehjul, tempohjelm, tempodrakt, tempotrekk osv. Utstyret har mye å si på tempo, og det er bra at det finnes et regelverk som gjør at dette ikke tar helt av slik at det kun er den med størst lommebok som vinner.

Men reglementet kan ikke styres utfra utstyrets hensikt. Tester i vindtunnel (f.eks http://www.powertri-blog.com/biking/preliminary-wind-tunnel-results-on-hydration-systems.html) viser at plassering og bruk av flaske har betydning på luftmotstanden, og noen viser at det lønner seg med flaske på ramma. Skal det da bare være lov å bruke flaske hvis en lover å drikke av den? Nei, den er for tynn. I reglementet heter det også at «Det er forbudt å bruke klær som kun har som formål å minske luftmotstanden». Er da golfballmateriale som i skøytetrikotene ulovlig? Men det er lovlig hvis en sier at materialet er luftig og kan bidra til å unngå dehydrering i varmen? Den er også for tynn spør du meg.

Nei, jeg synes regelverket i skøyter er greit nok, der er en kun opptatt av at trikoten må følge kroppens fasong. Det vil si at det ikke er lov med drikkeflaske under drakta. Og det kommer helt sikkert også til å bli utfallet av denne saken.

Hvis ikke må jeg nok skaffe meg et sånt drikkebelte, så jeg slipper å strekke meg etter flaska på lange tempoer. Kun for å få i meg nok drikke selvfølgelig. Senket luftmotstand, nei det vet jeg ikke noe om.

4 tanker om “Fränk Schleck sin drikkeflaske

  • En del skøyteløpere bruker fortsatt sånne fartsstriper, men de er ikke permanente i trikoten, så det må vel bety at de bryter reglene. Men i praksis er dette godtatt av ISU, så lenge de ikke er større enn det du skriver.

   • Var bara tänkt som «ibland är det inte alldeles enkelt».

    Håller med dig om att en liknande profil-regel som den somISU har vore bra.

    Lycka till i karriären!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *